torstai 18. marraskuuta 2021

Vuoden 2021 paikkaus- ja korjausprojektit

"Parsi ja paikkaa" oli vuoden 2021 käsityöteema. Siksi teen tästä oman postauksen. Mukana ovat vain ne työt, joista hoksasin ottaa kuvan. Korjausompelu on minulla verissä ja pidän sitä suunnilleen yhtä arkisena asiana kuin kaappien siivous. 

1. Sisareni pyysi, että tekisin hänelle varastoon lintupaikkoja. Ohje tähän löytyy blogistani tästä postauksesta. Tein kolme. 

Kirjoin näihin kaikkiin ääriviivat muliinilangalla. Isot linnut ovat kaksinkertaisia; saumavarat ovat sisällä. Sinistä pikkulintua ei saanut käännettyä, joten se on yksinkertainen ja täytyy applikoida pohjakankaaseen.
2.  Mustan T-paitani takahelmaan tuli euron kokoinen reikä pyykinpesun yhteydessä. 

Kursin ensin reikää kokoon mustalla ompelulangalla. Leikkasin tilkusta nallen kuvan ja silitin sen liimaharson avulla reiän päälle. Tämän jälkeen ompelin ohuella puuvillalangalla pykäpistoin tilkun ympäri. Kuvassa näkyvät valkoiset pisteet ovat päättelyn jälkiä, sillä pujotin tilkun alle langanpäät. Paita on kestänyt jo monet pesut paikkauksen jälkeen, joten työ kannatti.

Oikea puoli ja nurja puoli

3. Lempifarkkuni hajosivat ihan totaalisesti haaroista isolta alueelta.

Leikkasin mustasta lakanakankaasta sopivan, soikion mallisen palan, jonka huolittelin reunasta aika tiheällä siksakilla. Paikka kannattaa leikata vähän isommaksi kuin hitulainen kohta. Harsin sen housujen sisäpuolelta pienin harsintapistoin. Harsin paikan myös haarasaumoja myöten. Muodostui 4 osaa. 

Tämän jälkeen siksasin oikealta puolelta leveällä ja aika tiheällä siksakilla osan kerrallaan vieri viereen kuvan mukaisesti. Oli uskomatonta, miten hitulainen kangas muuttui ehjäksi ja reikä meni umpeen. Lakanakangas ei erotu yhtään päällipuolelta. Lopuksi poistin harsinlangat ja höyrytin hieman. 

Paikattu kohta ei juurikaan tunnu haaruksissa. Paikka ei haittaa kotioloissa tai lenkillä yhtään. Jos housujen päällä on tunika tai mekko, kukaan ei tiedä, miten hienosti paikatuissa housuissa kuljen.


 

4. Miehen kohtalaisen uudet farkut olivat menneet riekaleiksi lahkeensuusta. 

Leikkaan yleensä vanhat farkut tilkuiksi, joista teen jossain vaiheessa leluja tai muuta tarpeellista. Edesmenneistä housuista oli vielä säilynyt lahje, joka oli lähes samanvärinen kuin korjattavat housut. Leikkasin sen parhaasta kohdasta 4 suorakaiteen muotoista tilkkua, jotka ompelin yhteen pareittain (jatkokohdat tulivat suunnilleen sivusaumojen kohdalle). Purin rikkinäisen sauman ja leikkasin varovasti repaleisen kohdan pois. Ompelin reunaan kantin siten, että rikkinäinen osa jäi kokonaan kantin sisällä. Siksasin kantin nurjalle puolelle kääntyvän reunan ja harsin ulkopuolelta kohdan, johon tikki tuli. Näin sisäpuolelta käänne kiinnittyisi oikein. Silitin ensin reunan ja sitten tikkasin aivan sauman vierestä oikealta puolelta. Lopuksi höyrytin lahkeet.

Vaikeinta oli pitää koko ajan mielessä, että lahkeen pituus ei muutu ja että molemmista lahkeista tulee samanpituiset. Kantista tuli niin siisti, ettei siihen varmasti kukaan kiinnitä huomiota. Ja miehen ei tarvinnut mennä kauppaan :)