tiistai 24. marraskuuta 2015

Tilkkunorsu

Suomen suurin joululahja -> LAHTI PHKS 2015


Olen jo vuosia halunnut valmistaa norsun tilkuista. Taustalla mielessä pyörivät David McKeen Elmeri-kuvakirjat, joita luin tyttärelleni noin 15 vuotta sitten. Ne kuuluvat ikivihreisiin. Muutenkin nuo viisaat, isokorvaiset ja hienot eläimet kuuluvat suosikkeihini.

Löysin kirjastosta Special Burdan nro 31/93. Siinä on runsaasti lelujen kaavoja, mutta melkein kaikki ovat pörröisiä. Päätin ottaa lehdestä kaavat parempien puutteessa ja muokata niistä sopivat tilkkutyöhön. Ompelin osan pikkutilkuista ensin lakanakankaaseen (korvat, sivut ja mahan alusen).


Tilkkutyön rispaavan luonteen vuoksi huolittelin kaikkien palojen reunat tiheällä siksakilla, samoin täyttöaukon mahan alla.

Työssä oli useita haastavia kohtia, joihin sain ideointiapua kaverilta: korvien kiinnitys, suun kokoaminen, kärsän pää, silmien kirjonta, täytteen määrä eri kohdissa, jotta norsun tasapaino säilyisi, ja torahampaat. Lopulta jätin hampaat pois, koska ne olisivat tuoneet päähän aivan liikaa painoa ja norsuparka olisi kellistynyt jatkuvasti nenälleen.


Norsun nenänpään istutin lopulta useiden muiden yritysten jälkeen käsin ompelemalla ulkokautta. Neulaa ja lankaa ja pienen pieniä pistoja käyttäen tuli lopputuloksesta miltei hyvä. Isot korvat ideoin Dumbolta. Sain Dumbolta idean siihenkin, että saatoin jättää torahampaat pois hyvällä omatunnolla. Norsulapsella torahampaat eivät vielä ole kehittyneet.Näin kovasti vaivaa norsunsilmätutkimukseen. Silmät ovat ruskean oranssit ja kapea osa suuntautuu kärsää kohti (kuvassa vasemmalla). Silmäripset ovat harvat mutta pitkät. Pohjakankaana on musta lakanakangas, jonka ensin applikoin huolellisesti pohjaan 3-säikeisellä muliinilangalla. Iiris on kaksivärinen tyttäreni ehdotuksesta ja keskusta on viimeiselty mustalla. 

Olisi ehkä kannattanut tyytyä johonkin lelumpaan ratkaisuun. Toivottavasti lapsi ei näe painajaisia.