perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulukortti-ideoita

 


Ostin Wexlerin kangaskaupasta metrin palan joulukangasta. Se riitti yhteen tyynynpäälliseen ja kymmeniin kortteihin.
Toisen idean, joulukuusen, sain Harjulan tilkkukurssilta. Tilkkuminiatyyrejä olin ommellut aiemminkin, mutta joulukuusi oli uusi teema. 

Tilkut ommeltiin ensin tietyssä järjestyksessä kuitukankaalle. Silityksen jälkeen työ kiinnitettiin silittäen kaksipuoleisen liimaharson avulla korttipohjaan. Reunat olisi voinut huolitella jotenkin, mutta en keksinyt hyvää tapaa. Vinojen oksien ompelu vaati paljon aikaa. Tein näitä vain muutaman. 

Nopeuttaakseni korttien valmistusta keksin, että suorat oksat voisi ommella ns. matonkudetekniikalla. Tämä tarkoittaa, että ommellaan suikaleita yhteen jatkuvalla syötöllä, katkaisematta lankaa välillä. Koneen taakse kertyvät tilkut leikataan langan kohdalta paloiksi ja niihin liitetään uusi suikale. Kun koossa on neljä suikaletta, on kuusen vihreä osuus valmis. Samalla tavalla ompelin rungon kätevästi: Kahden valkoisen suikaleen väliin liitin kapean ruskean runkosuikaleen. Lopuksi  leikkasin poikittain monta runkopalaa kerrallaan. Kuitukangastakaan ei enää tarvittu.
Kortteja valmistui niin paljon parissa tunnissa, että niitä riitti seuraavaksi vuodeksi.